Mi a jó konyha titka?
Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!
E heti okosság: mi a jó konyha titka?
Csupán az, hogy a Te főzési gyakorlatodnak megfeleljen!
Még a múlt században, az építészbibliában azt olvastam: „A konyha lakáson belüli munkahely, de egyidejűleg sok órára a háziasszony tartózkodási helye…” Oké, ha munkahely, akkor legyen hatékony, érezd ott jól magad, azaz
- rövid utakat tégy meg benne;
- berendezése a folyamatos munkalehetőségét biztosítsa számodra;
- közben adjon elegendő mozgásteret;
- munkamagasság illeszkedjen testmagasságodhoz;
- munkafelület jó megvilágítással rendelkezzen…
Szerintem viszont legyen optimális!
És mitől optimális? Hogy a konyhateret a főzéshez szükséges 4 alapvető munkaterületre osztod, és a sorrendet sosem kevered össze!
1. tárolás
Hazajössz a kosaraddal, szatyroddal és tartalmát a helyére rakod, vagyis bepakolsz a hűtőbe, fagyasztóba.
Azután teljesen egyedül kitalálod mit főzöl!
2. előkészítés
Amit az imént bepakoltál a hűtőbe, kirakod a pultra, kibontod, megtisztítod, lehúzod a héját, bőrét, szőrét, tollát és megmosod a mosogatóban. Összevágod, felaprítod, meggyúrod, lereszeled, felvered, megkeleted és beteszed a főző/sütő edénybe. Már mosolyogsz!
3. főzés
A tele lábast, fazekat felteszed a főzőlapra, a tele tepsit meg beteszed a sütőbe. Sütsz és főzöl. Most visszaosonsz a hűtőhöz, és megjutalmazod magad! Eközben egyik kezeddel eltünteted a pulton maradt eszközöket, maradványokat, a másik kezeddel az összegyűlt mosatlant is feldolgozod, a harmadikkal megkevered és átforgatod, a negyedikkel berántod… a hetedikkel visszarakod a fedőt, a nyolcadikkal kikapcsolod a sütőt is…
4. tálalás
Készen van minden! Megfőtt és megsült! Porcukrozod, lefölözöd és még ízlik is! Ó, már régen megterítettél! Szólsz a többieknek, hogy kész a hami! Feltálalod.
Mindenki másképp, de valahogy mégis így csinálja! Ezért a saját ízlésed szerinti konyhádban, a fenti műveleti sorrendet alkalmazva az alábbi konyhaelrendezések szerint válj otthonod konyhatündérévé!
Az alaprajzi elrendezések klasszikus iránymutatóként szolgálnak csupán, de az „álomkonyhák” kiindulási alapjai is ezeken az elrendezéseken alapulnak!