Falusias városvégén

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ez már a mi telkünk, mi házunk!

Dia és Dezső cca. a Covid első hulláma óta nyugdíjas. Azt az időszakot a városi, tágas, nagypolgári lakásukban élték át, teljesen bezárkózva. Akkor döntöttek úgy, hogy ki kell szabadulniuk…, így 2,5 éve kb. „gombokért” megvásároltak egy dél-dunántúli kisvárosban, a falu végén, egy tornácos lakóházas (parasztházszerű!) ingatlant.

Az elmúlt időszakban számukra a porta rendbetétele volt az elsődleges feladat. Ólakat, tákolmányokat bontottak, újraélesztették a kertet, azaz termőre fordították a közel 2.000 m²-nyi területet. Kitisztíttatták a kutat, okos öntözőrendszert építettek, gyümölcsfákat pótoltak, mindent is termő konyhakertté varázsoltak. És részben lakták az elhanyagolt tornácos lakóházat. Most már itt az idő, hogy tavasszal végre azzal is foglalkozzanak. Dezső felmérte a házat. Diával megfogalmazták minimális helyiségszám/funkció igényeiket, és tágas lakásbelsőt óhajtva ajánlati tervet kértek.

A lakóépület tájolását megfordítottam. Bár meghagytam a tornácot, de a déli irányba tájoltam át a lakóházat. Elmesélem részletesen:

  • A bejárat a helyén maradt. Innen egy tagolt előtérbe lépünk, ami gardrób/háztartási helyiség is egyben.
  • Innen, balra nyílik a káddal ellátott fürdőszoba.
  • A gardrób végén nyílik a hálószoba. Déli oldalán új ablakokkal!
  • Az előtérből jobbra haladva az étkező és konyha tere tárul fel, majd a határolófalban új nyíláskiváltással a nappaliba jutunk.
  • A konyha viszonylag kis alapterületű, pofafalak közé zárt/szorított, az étkező sem hagyományos elrendezésű…., a tűzhely valszeg átkerül az étkezőpulba…
  • A déli irányba tájolt nagy terasz a főhelyiségekből elérhető. Ennek árnyékolása még vitatott, pergola, vagy valamilyen fix megoldású fedés lesz a befutó.
  • Gépkocsi tárolót nem kötelező létesíteni, ezért elegendő, ha a telken belül biztosított minimum 1 lakás/parkolóhely, ezért ez az eredetileg toldott épületrész garázsból nappalivá avanzsál.

A lakóépület hozzáépítés nélkül átalakulhat! A tervezendő komplett gépészeti rendszer irányában még Dezső kutakodik, így ez nem szerepel a bemutatott alaprajzon. Furcsa lehet még, hogy ekkora lakóterületen nincs további hálószoba (vendég/dolgozó/unoka…). Azért nem igény itt, mert van még egy, viszonylag jó állapotú nyárikonyha is a kertben, és az lesz a majdan következő újabb nagy projekt Diáék szorgos életében!   😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .